Sunday, October 25, 2009

Loman vaikutus opiskeluun

Viime viikko oli iltalukiossa syysloma ja kuten aina hyvistä päätöksistä huolimatta tuli lomailtua opiskelun sijaan. Aiheena avokurssilla oli tekijänoikeus ja käyttöoikeus, jotka sekavista säännöistä huolimatta ovat tuttuja opettajalle.

Kuitenkin tulin ottaneeksi esille painetun vihkosen, Kopiointi ja tallennus oppilaitoksissa,  jonka sain koulusta tänä vuonna. Esite kertoo opetusministeriön kouluille neuvottelemista luvista.

Vihkosen selailtuani tulin siihen tulokseen, että avokurssin blogikirjoitus jää toistaiseksi tekemättä. Digitaalisten aineistojen kohdalta asia on vielä hyvin avoin ja vaatii jonkin aikaa keksiä hyviä esimerkkejä siitä, mihin neuvot kohdallani itse asiassa johtavat.

Esitteen sisältö on luettavissa Kopiraitti -sivustolta, jolle tässä yhteydessä moitteita: Teksti näyttää Firefoxin selaimessa aika ikävältä, sillä ääkköset näkyvät väärin. Oletusarvona siis näkyy olevan IE, joka muuten Suomessa ei ole käytetyin selain vaan Firefoxilla on jo 52% osuus. Ajattelematonta, sanoisin....

2 comments:

Tarmo Toikkanen said...

Päädyin selailemaan kopiraittia. "Musiikkia sisältävät MP3 -tiedostot on yleensä laitettu internetiin saataville laittomasti." Hyvää tekstiä. :) Milloinkohan olen itse nähnyt laittoman MP3-tiedoston verkossa? En edes muista...

Mutta joo, sinänsä tuo kopiraitti on aika hyvä siinä, että se kertoo, mitä lisäoikeuksia opettajille on neuvoteltu, jotka eivät tekijänoikeuslainsäädäntöä katsoessa käy ilmi. Itselleni oli yllätys, että "tietojen selailu" on sallittua myös videotykin avulla. Tuon perusteella saa oikeastaan mitä tahansa netissä olevaa siis näyttää opiskelijoille tykiltä. Aika erikoista.

Leena Helttula said...

Me emme varmaankaan käy niillä laittomilla sivustoilla.
Niitä löytyy kyllä, kertoo nuoriso :)