Wednesday, September 30, 2009

Esittely

Kolmas Blogger-blogini on nyt virallisesti avattu. Syy uuteen blogiin on Vapaiden ja avointen oppiresurssien tuottaminen -kurssi, jolle päätin pitkähkön pähkäilyn jälkeen osallistua.

Opetan matematiikkaa iltalukiossa ja tästä vuodesta alkaen toimin myös oppilaiden ja opettajien ohjaajana tietokoneen ja verkkokäyttöön liittyvissä asioissa. Sosiaalinen verkottumiseni alkoi jo yli kaksi vuotta sitten, mutta aivan eri lähtökohdista kuin useimmilla muilla. Aloitin blogin japanilaisten ristikoiden takia ja olen saanut laajan kansainvälisen verkoston, johon kuuluu hyvin erilaisia ihmisiä markkinoijista matikanopettajiin.

Olen nauttinut yhteisöistäni valtavasti. Matematiikka ja japanilaiset ristikot on kombinaatio, joka ei kotimaisissa ympäristöissä paljonkaan saa vastakaikua. Kun olen oppinut tuntemaan alan ammattilaisia ja harrastajia muualta, tunnen että minulla on työkalut ja halu muuttaa opetuksen suuntaa, mutta joudun jatkuvasti hämmästelemään sitä, että suomalaisessa kulttuurissa joudunkin ongelmiin. Ongelmia on suomenkielisen materiaalin löytämisessä; verkkolehdet ovat harvinaisia ja usein maksullisia, blogit suurimmaksi osaksi edelleen verkkopäiväkirjoja ja internet-vastaisuus on edelleen vallalla oleva suhtautumistapa.

Liityin kurssille siksi, että löytäisin hyviä neuvoja siihen, miten saada ihmiset tutustumaan verkkoon ja jopa käyttämään sitä muuhunkin kuin selailuun. Jo pelkkä tietokoneen käyttö aiheuttaa joillekin ahdistusta, puhumattakaan avoimen verkon käyttö.

Toivon mukaan löydän aikaa kurssille osallistumiseen. Oma oppiaineeni on haastava matemaattisen ilmaisun takia. Ei edes riitä, että itse pystyn tuottamaan matemaattista tekstiä vaan jotenkin pitäisi oppilaatkin saada tuottamaan sitä. Aikaa kuluu siis jo työkalujen kanssa pähkäillessä, ja rehellisesti sanottuna työnantajan päätös lomauttaa opettajat kuudeksi päiväksi ei kannusta ylimääräiseen koulutyöhön...