Wednesday, February 23, 2011

Ensimmänen päivä iPadia opetellessa

Sain eilen koulun iPadin koekäyttöön. Tarkoitukseni on tutkia sopiiko iPad välineeksi opiskelijoille varsinkin ajatellen tulevaa tietokonetta näyttävää ylioppilastutkintoa.

Ensimmäinen hämmästyttävä seikka oli käytön aloitus! Jotta iPadin sai auki, oli ladattava iTunes tietokoneelle, yhdistettävä iPad johdolla koneeseen ja noudatettava ohjeita. Sinänsä kyllä helppoa, mutta olen väitellyt iTunesin lataamista. Tosin kanadalainen ystäväni kehui, että hänestä iTunes on paras musiikin hallintaan. Hän ei siis osta musiikkia iTunesin kautta, vaan käyttää sitä organisointiin ja kuuntelemiseen.

Peruskäyttö oli suhteellisen selvää, ehkä siksi että olen jo tottunut Nokian N900 kosketuspuhelimeen ja opettanut androidin vastaavaa aviomiehelleni. Outoja juttuja tuli kuitenkin vastaan. Valikoiden puute häiritsi Windowsiin tottunutta. Windowsissa niitä on ihan liikaakin ja osa minun tarvitsemistani on jopa piilotettu, mutta mitä teet kun ei ole mitään mitä valita. En ole vieläkään oikein tottunut siihen, että sovelluksista vain lähdetään painamalla koti - nappulaa. Missä on minun ruksini, jota haluan painaa!

Laitteessa on päällä ennakoiva tekstinsyöttö ja oletuskieli on suomi. Ennakointi toimii vain vastoin minun ennakko-odotustani. Jos ehdotus ilmestyy ruutuun ja se on mielestäni väärä, niin minun on hylättävä se. Sieltä se minun ruksini viimein löytyi. Jos unohdan painaa sitä, tekstini muuttuu todella oudoksi. Erityisesti ongelmia syntyi, kun sekoitin englanninkielen vielä mukaan. Ennakoivaa tekstinsyöttöä olen käyttänyt aikaisemmin useassakin Nokian puhelimessa, mutta siellä minun pitää hyväksyä ehdotus. Jos jatkan näppäilyä, ehdotus jää omaan arvoonsa.

Näppituntuma on vielä hakusessa. Selaillessani verkkosivuja jokin sana, kappale tai koko sivu saattaa muuttua siniseksi ja näyttöön ilmestyy musta kupla, jossa lukee kopioi. Kaipa se tuntuma sieltä lopulta löytyy, mutta on mielenkiintoista tutkia löytyykö se toiminto kun oikeasi tarvitsen sitä. Tekstien korjauksessakin on ongelmia, sillä napsauttaminen juuri oikeaan paikkaan ei olekaan helppoa. Pystyn poistamaan tekstiä takaisinpäinnappulaa käyttäen, mutta deleteä en ole löytänyt.

Aplikaatioiden määrä on iPadin vahvuus, kertovat iFanit. Minulle määrä oli ehdottomasti kauhistus. Mistä ihmeestä löydän sellaiset, joista todella hyötyisin? Minulla on pitkä lista linkkejä ja blogiposteja aiheesta, joten pitänee seuraavaksi käydä niiden kimppuun. Kokeilin muutamia matemaattisia ilmaisversioita, jotka tietenkin osoittautuivat maksullisten versioitten riisutuiksi versioiksi. Mikään niistä ei vakuuttanut minua vielä sen vertaa, että haluaisin kokeilla koko versiota. Ilmeisesti on siis syytä etsiä myös arvosteluja eri sovellusten toimivuudesta.

Twitter on kiva iPadilla, samoin Facebook. Angry Birdsiä on kiva pelata, mutta esimerkiksi Digg, joka kuuluuu päivittäisiin rutiineihini, ei toimi toivotulla tavalla. Digg tarjoaa myös mobiiliversion, mutta se on aika pelkistetty eikä siis tyydytä tarpeitani. Flash-tukea ei ole, enkä siis pääse pelaamaan japanilaisia ristikoitani ainakaan vielä. Muistiinpano-ohjelmaa kokeilin ja se on ihan hyvä, paitsi jos haluaisin käyttää vapaapiirtoa. Kirjoittele nyt sormellasi tälle pienelle alueelle. Hassua on se, että pystyn tekemään parempia muistiinpanoja Nokiallani. Nokiassa on resistiivinen näyttö ja voin siis käyttää muovista kynää tai kynttäni apuna, kun taas iPadin näyttö on kapasistiivinen ja reagoi vain sormen kosketukseen. Tarvitsisin siis teroitetut sormet. Matikanope ihan oikeasti tarvitsee kynääkin joskus muistiinpanojen tekoon.

Olen nyt vuoden käyttänyt Smart boardia ja sen käyttö on todella mukavaa. Kunpa saisin sen pienoiskoossa mukaan otettavaksi!

Siirtyminen tässä kirjoituksessa rivinsä toiselle onnistuu todella huonosti. En löydä tästä näppäimistöstä mitään tapaa siirtyä riviltä toiselle. Täytynee siis siirtyä varsinaiselle tietokoneelle korjaamaan virheet. Lopussa olevat iPadin ehdottamat herkuttelu sormet onneksi havaitsin ja onnistuin korjaamaan. Herkuttelusormet minulta kyllä löytyy :)