Sunday, November 8, 2009

Valokuvat verkossa

Tehtävät:

* Kirjoita yksi (1) blogikirjoitus ja lisäksi pääset ottamaan ja käsittelemään kuvia
* Tutustu lähdemateriaaleihin ja vilkaise ylläolevia linkkejä.
* Käytä/lainaa digikameraa ja ota kuvia kotikaupungistasi. Valitse yksi tai kaksi kuvaa joita voisi käyttää oppiresurssina.
* Jälkikäsittele kuvia "Kuinka ottaa parempia kuvia?" linkkien ohjeiden mukaan. Rajaa, korjaa aukko, valkotasapaino, väritys, tarvittaessa terävöinti. Tarvittavia työkaluja löydät "Kuinka parannella digikuvia?"-linkeistä.
* Liity Flickr:iin ja lataa kuvasi sinne. Lisää kuviin kuvaavat tagit, sijoita ne kartalle ja julkaise ne Creative Commons-lisenssillä.
* Yritä viedä yksi kuva Wikimedia Commonsiin tai LeMilliin.
* Etsi kuvia kotikaupungistasi Wikimedia Commonsista ja Flickr:stä. Löytyikö lähettämäsi kaltaisia kuvia? Ovatko ne julkaistu avoimilla lisensseillä, saako niitä käyttää?
* Kirjoita blogiisi yhteenveto siitä miten kuvien jakaminen toimi sinulle. Lisää postiin linkit lähettämiisi ja löytämiisi kuviin.


Tämänkertainen tehtävä oli hyvin tuttua. Ensinnäkin olin opiskeluaikana valokuvausliikkeessä töissä ja harrastin valokuvausta. Kuvan asettelu jo kuvausvaiheessa on siis tuttu juttu. Nykyään perheessä digikameraa käyttävät muut enemmän kuin minä ja olen joakus miettinytkin, miksi taustaa tulee mukaan aina liikaa, kohteesta puuttuu osa tai muuta mukavaa. Kuvia kerääntyy ja kukaan ei sitten koskaan tule heitettyä pois.

Mielestäni kännykkäkamerat ja perusdigit eivät riitä vakavaan valokuvaukseen. Hankintalistalla on järjestelmädigikamera, mutta toisaalta lomakuvien ottoon sellainen on aika iso ja epämukava kantaa. Suureksi ärsytyksekseni digikameroiden mainoksissa suurin valtti tuntuu olevan megapikselien määrä. Se ei ole niinkään oleellinen vaan käytetty optiikka ja siitä taas ei puhuta juuri mitään.

Tehtävänanto ei osunut matematiikan opettajan kohdalla ihan nappiin. Kyllä Turusta tietenkin löytyy matematiikkaan sopivia kuvia, mutta en voinut olla käyttämättä tilaisuutta hyväksi ja ottaa käyttöön viimekesäistä kuvaa lomamatkalta Zürichin lentokentältä. Loistavaa geometrista taidetta. Tässä alkuperäinen kuva.



Tässä käsitelty kuva, jota napsauttamalla pääsee Flickriin.



Art in Zürich


Creative Commons tagilla mathematics oli hyvin pieni verrattuna kaikkin kyseisellä lisenssillä julkaistuihin kuviin. Löytyipä sieltä kuitenkin loistava kuva, joka on esimerkki luonnosta löytyvistä Fibonaccin lukujonoista ja fraktaaleista (englanninkielinen Wikipedia, suomen vastaava oli tynkä).



Natural Fractal Mosaic


Turusta löytyisi kyllä samaan aiheeseen liityvä kohde, Turun energialaitoksen piippu. Kohteessa on se paha vika, että kuva pitäisi ottaa pimeässä, jotta siitä tulisi vaikuttava. Minun laitteillani se ei onnistu.

Kuvan käsittelyn tein Paintshop Pro X:llä. Tämä oli helppo tapaus, olen jonkin verran harrastanut tarkempaakin valokuvan korjausta. Itse asiassa olen jopa kirjoittanut opetusblogiini jutun aiheesta. Flickriin olen liittynyt jo aiemmin. Lisenssin antaminen sujui helposti mutta Yahoon kartasta en pitänyt. Yleensä käytänkin Picasaa, jonka toiminnot ovat mielestäni mukavampia ja joka käyttää Google Mapsia. Sama kuva tosin käsittelemättömänä siellä. Lisenssi siellä nyt on turha sikäli, että albumi on niin sanotusti "ei-listattu".

Wikimedia Commonsin ja LeMillin jätin tällä kertaa väliin. Kuva vaatisi jonkin taustatehtävän tai jotakin ollakseen varsinaisesti hyödyllinen.

3 comments:

Unknown said...

Kylläpä on iso muutos noiden kahden kuvan version välillä. Tulin uteliaaksi: mitä oikein teit kuvalle? Todella kaunis kuva!

Minulla on myös Paint Shop Pro käytössä, mutta kuvien käsittelyssä olen kyllä ihan täysi amatööri. Tuntuu, että aihe vaatisi todella aikaa ja paneutumista.

Leena Helttula said...

Anteeksi, että kesti...
Olin viime viikolla sairaana ja kaikki jäi rästiin. Itse asiassa en edes paljon tehnyt. Käytin lähinnä älykästä valokuvan korjausta ja digikameran kohinan poistoa. Olen huomannut, että paljon ei kannata edes tehdä ellei halua tuottaa taide-efektejä :)
Usein olen korjaillut enemmän ja sitten hylännyt korjaukset.

Matti said...

Tämä kommentti ei kyllä liity mitenkään kurssimme aiheisiin, mutta kommentoinpa kuitenkin -- kameroista.

Jos tykkäät kantaa kameraa mukana, älä hankki järkkäriä. Minulla on järeähkö digijärkkäri ja se tappoi kokonaan spontaanin kuvausharrastukseni, vaikka kuvittelin filmikulujen loppumisen päinvastoin piristävän kuvaamista. Syy lienee se, että painavaa kameraa ei tule enää kannettua mukana samalla tavalla, kuin silloin kun kuvasin Olympus OM1:llä, pikkuruisella mutta pätevällä filmijärkkärillä.

Harkitsen myyväni järkkärini + kasan optiikkaa pois ja ostavani tilalle Ricohin GR III -digipokkarin, jossa on laadukas kiinteäpolttovälinen optiikka ja muutenkin kamerasta huokuu sellainen 'takaisin perusasioihin' -ajattelu, jota arvostan. Luulenpa, että tuo kamera saattaisi kiinnostaa sinuakin, kannattaa tutustua :) Hyvä esittely on mm. täällä.

On tosiaan älytöntä, kuinka kameroita markkinoidaan kaikenmaailman kuvaprosessoreiden ominaisuuksilla ja megapikselihehkutuksella. Kuvaaja sen kuvan tekee ja valo. Ja optiikka, joka on kuvaajan ja valon välissä :)