Sunday, November 22, 2009

Videot verkossa

Tehtävät:
  • Etsi hyödyllinen tai mielenkiintoinen video tai videoita yllämainituista lähteistä ja upota (embed) se tai ne blogiisi. Videon upottaminen on yksinkertainen tapa toistattaa video omassa blogissasi joutumatta ylläpitämään isoa videotiedostoa. Löydettyäsi sopivan videon, etsi sivulta "embed"-nappia tai tekstikenttää, jossa embed-koodi on. Kopioi tämä koodi blogikirjoitukseesi ja videon pitäisi näkyä.
  • Luo oma video käyttäen linkitettyjä ohjeita ja julkaise se sopivassa palvelussa. Vaihtoehtoisesti etsi joku mielenkiintoinen video jossa on sallivat tekijänoikeudet ja tekstitä se suomeksi tai suomesta englanniksi.
  • Pohdintaa blogikirjoitukseen: Monissa edellämainituista videopalveluista ei voi vaikuttaa lähettämänsä videon lisenssiin ja käyttöoikeuksiin. Joissakin voi. Käy läpi videopalveluita, vertaile ja pohdi vaikuttaako tämä todelliseen käyttöön. Jos löytäisit videon, jonka osia haluaisit käyttää omassa oppimateriaalissa (oletetaan että levität sitä verkkovideona), mutta tätä videota ei ole julkaistu avoimella lisenssillä, miten toimisit?

Viime viikon podcast-tehtävä kohtasi odottamattoman ongelman ja hyppäsin toistaiseksi sen yli. Tässä tehtävässä päätin lyödä useamman kärpäsen yhdellä iskulla. Seuraava video on itsekuvaamani, ja julkaistu 2,5 vuotta sitten ensimmäisessä ja tärkeimmässä blogissani jota pidän harrastuksen takia ja siksi se on minulle se rakkain. YouTube on videon latauksen jälkeen kehittynyt huomattavasti ja lisäsin siihen nyt puhekuplat.




Toinen esimerkkini on myös omatekoinen. ja julkaistu molemmissa blogeissani. Japanilaisia ristikoita en pysty tarpeeksi hehkuttamaan :)
Videopalvelu on ScreenToaster. Nauhoitus on omalta työpöydältäni. Äänen voi myös lisätä nauhoittaessa ja videon voi julkaista halutessaan YouTubessa. Ääntä en lisännyt sillä kynnys englanninkielen lausumisessa oli vielä liian suuri. Teen kyllä senkin vielä joskus.








Palvelun kehittely on vielä kesken. Laatu on kuitenkin loistava verrattuna muihin yritelmiini.

Pohdiskeluni koskee näitä kahta käyttämääni palvelua. Kummassakin on mahdollisuus valita videolle vaihtoehdot Public ja Private. Lisäksi YouTube antaa mahdollisuuden kieltää embed -koodin. Asian voi mielestäni tulkita niin, että videoita joissa koodi on, voi käyttää. Toinen juttu sitten on se, onko lataajalla lupa julkaista video. Jos ei ole, ja tekijänoikeuden haltija tekee ilmoituksen, video poistetaan ja samalla se tietysti häviää paikoista jonne sen olen embeddannut.

Jos löytäisin YouTubesta videon jota haluaisin miksata, toimintamalli on helppo. YouTube on myös sosiaalinen verkko siinä missä muutkin sosiaaliset sivustot. Tässä esimerkiksi linkki Minun kanavalleni. Minulla on tilauksia, tilaajia ja ystäviä. Ystäville voi lähettää Inboxin kautta postia. Jos kyseinen henkilö ei halua ystäväksi, pyynnön voi jättää kanavallekin kommentteihin. Yhteyden yleensä saa. Jos vastaus on ei, asia on selvä.

4 comments:

Tarmo Toikkanen said...

Hauskoja videoita, ja screencast-videon ottaminen mukaan oli hyvä veto.

Ja erittäin hyvä huomio YouTuben embed-kieltomahdollisuudesta - sillä perusteellahan voi päätellä, saako videota upottaa muualle. Jos embed on sallittu, saa upottaa.

Mietin tuota remiksausta vielä. YouTubesta ei saa videoita ottaa ulos, joten niiden remiksaaminen (eli osien yhdistely eri videoista) ei itse asiassa ole sallittua, ellei YouTube itse tarjoa remix-työkalua sivustollaan.

Leena Helttula said...

Hei Tarmo,

No eipä kai se sinällään olekaan sallittua, mutta jos on kysymys jonkun sinne tuottamasta videosta ja videon sinne ladannut henkilö antaa minulle luvan, niin ei se YouTubelle sinänsä edes kuulu. Tarkoitan nyt siis vaikka saman henkilön matikkavideoiden yhdistelemisestä jotenkin.
Sehän on vain eräs kanava, jonka kautta voi videoita levittää vaikka kavereille. Tosin parempiakin jakelukanavia siihen tarkoitukseen on.

Unknown said...

Tuo koiravideo oli kyllä todella hauska ja tekstikommentit tekivät siitä tarinan. Jännitys pysyi yllä koko ajan. Vähän petyin, kun koira ei löytänytkään aarretta. Tai ehkäpä aarre jäi katsojan mielikuvituksen ratkaistavaksi niin kuin parhaissa elokuvissa.

Screencastissä jäi todella kaipaamaan selostusta. Miksi meillä suomalaisilla on rima niin korkealla? Esimerkiksi intialaiset ovat iät ja ajat puhuneet todella hauskalta ja hupaiselta kuullostavaa englantia surutta. Olisit antanut mennä vaan...

Jussi Linkola said...

Screentoaster on tullut itsellekin vastaan, mutta vielä en ole sillä yrittänyt videota tehdä. Ilmeisesti se on kuitenkin varsin toimiva väline, joten pitää edelleen pitää se mielessä tulevaisuutta varten.