Sunday, November 8, 2009

Wikipedia ja Wikimedia

Tehtävät:


* Kirjoita yksi (1) blogikirjoitus
* Lue artikkelit Wikipediasta ja tutustu Wikimedian muihin projekteihin.
* Blogikirjoituksesi pitäisi käsitellä Wikimedian projekteja ja/tai Wikipediaa.
* Yritä pohtia millainen vaikutus vapaalla kulttuurilla ja Wikimedian liikkeillä on tulevaisuudessa oppiresursseihin ja koulutukseen yleensä.

Wikipedia on ollut minulle tuttu jo pitkään. Jo ennen liittymistäni sosiaalisen median kiemuroihin käytin sitä useasti tavallisen tietosanakirjan sijasta. Useimmiten hakiessani esimerkiksi henkilötietoja, kuten syntymä- ja kuolinvuosia, havaitsin, että Wikipediasta tiedon sai nopeimmin. Vaikka kyseisellä henkilöllä olisi kotisivu, niin sieltä tietoa on vaikea löytää, mikäli sitä löytää ollenkaan. Nykyään Google yleensä jo tarjoaa Wikipediaa heti listan alkupäässä ja tarkistan sen ensimmäiseksi. Tosin joskus artikkeli osoittautuu tyngäksi, eli tietoa ei ole paljoa otsikon lisäksi. Artikkeli siis odottaa editoijaa.

Nykyisin käytän Wikipediaa usein hyväksi käännöksissä. Pidän englanninkielistä blogia ja joskus minulla ei ole mitään havaintoa, minkälainen englanninkielinen käännös puhtaasti suomalaisista ilmiöistä on käytössä. Karjalanpiirakat ja karjalanpaisti kääntyivät näin hyvin. Matematiikkaankin se soveltuu. Olen selvittänyt esimerkiksi sen että matematiikan osa, josta amerikkalaiset käyttävät nimitystä Calculus, on suomalaisissa matematiikan kirjoissa yleisnimellä analyysi. Todellisuudessa Calculus on differentiaalilaskentaa, mutta nykyisissä opetussunnitelmissa kyseistä termiä kurssien nimissä enää käytetä eikä lyhyessä matematiikassa ole koskaan käytettykään.

Wikipedian avulla olen myös ratkaissut kiistoja. Israelin matkalla ravintolassa sai kebabin tilattuaan joko jauhelihapihvin tai useimmiten annoksen, josta minä käytän nimitystä sashlik. Joskus taas isäntämme tilattua Shawarmaa, saimme eteemme lihaa, jota Suomessa sanotaan kebab-lihaksi. Siitähän nousi pieni väittely ja hotelliin päästyämme avasin Wikipedian. Meidän kebab-nimemme tulee Turkista ja englanniksi se on Döner kebab.

Wikimedian projekteja on meneillään kymmenkunta Wikipedia, Wikisanakirja , Wikisitaatit, Wikikirjasto, Wikiaineisto, Wikispecies, Wikimedia Commons, Wikinews ja  MediaWiki. En ollut tätä aikaisemmin tutustunut näihin projekteihin tarkemmin. Englanninkielellä vastaavat projektit ovat jo pitkällä, mutta suomenkieliset vasta alussa. Hämmentävää oli, että Wikiopisto, jossa myös tämä kurssi, Vapaiden ja avointen oppiresurssien tuottaminen on mukana ei olekaan projekteissa listattuna. Kaiken kaikkiaan projektien määrä on suuri ja koska työ tehdään vapaaehtoisvoimin, tilanne kehittynee ainakin suomeksi hyvin hitaasti. Kaikki projektit kytkeytyvät toisiinsa joten työn määrä on aivan valtava. Olen joskus haaveillut suomenkielisten Wikipedia-sisältöjen tuottamisesta, mutta totuus on se, ettei minulla kertakaikkiaan olisi aikaa sitoutua projektiin. Olen luvannut lisätä Turun iltalukion Wikipediaan, kun rehtori saa ensin tekstin valmiiksi. Tekstin kirjoittamiseen en edes ryhdy, sillä historia- ja tilastotietojen etsiminen veisi minulta suhteettoman kauan aikaa.

Sitä, miten Wikipediaa aletaan laajemmalti käyttää opetuksessa ja milloin, en osaa todellakaan ennustaa. Tällä hetkellä törmään jatkuvasti ennakkoluuloihin Wikipedian tiedon oikeellisuudesta. Vallalla tuntuu olevan käsitys, että se on täynnä väärää tietoa, vaikka näin ei todellakaan ole. Tiedot on tietenkin tarkistettava muista lähteistä, mutta aivan yhtä lailla oppikirjoissakin on virheitä ja tietoa, jonka joku toinen asettaa kyseenalaiseksi. Vaikein ongelma lienee taaskin oman oppiaineeni kohdalla. Wikiympäristössä matemaattinen teksti on tuotettu Latex-nimisellä ladontajärjestelmällä ja tekstissä näkyvät kaavat tulevat itse asiassa kuvina lopulliseen muotoonsa Wikipediaan. Latex-tekstin luominen ei ole helppoa, sillä se muistuttaa rakenteeltaan ohjelmointikieltä. Sillä tehty tiedosto käännetään koneella selkotekstiksi. WYSIWYG-editoreja on olemassa, mutta hidasta ja hankalaa työ on silti. Tässä on esimerkkilinkki matemaattiseen sivuun Wikibooks-sivuille. Kaavat ja tekstin fontti eivät oikein ole tasapainossa. Tekstiin ja kuviin perustuvissa artikkeleissa Wiki-projektit ovat aivan loistavia lisätiedon saamiseksi, mutta matematiikassa kestää kauan ennen kuin edes perustiedot löytyvät. Jopa englanninkielinen osio on vielä aivan alkutekijöissään.

1 comment:

Tarmo Toikkanen said...

Oho, pitääkin vähän jotakuta hoputtaa, jotta Wikiopisto saadaan tuonne esittelysivulle.

Olisi mielenkiintoista kuulla mielipiteesi LaTeXin käytöstä LeMillissä (kyllä, sama ladontasysteemi sielläkin): http://lemill.net/content/webpages/how-to-write-equations-in-lemill